2017. július 24., hétfő

Claudia Gray: Elveszett csillagok

Leírás: 
Nyolc év telt el a Régi Köztársaság bukása óta, s most a Galaktikus Birodalom uralja az ismert galaxist. A Birodalommal szembeni ellenállást eddig mindenhol megtörték, s csupán néhány magányos, vakmerő vezér, mint az alderaani Bail Organa mer nyíltan szembeszállni Palpatine császárral. Néhány évnyi küzdelem után a Külső Gyűrű egyik világa a másik után adja föl a harcot, és a Birodalom hatalma minden meghódított planétával egyre csak nő. A behódolt világok sorában a hegyvidékes Jelucan a legújabb, amelynek lakói a közelgő Birodalmi Hadiflottában a megváltást, és egy jobb, új élet reményét látják…

Az arisztokrata Thane Kyrellt, és a szegény sorból származó Ciena Reet egy dolog köti össze: a repülés iránti rajongásuk. Azzal, hogy mindketten felvételt nyernek a Birodalmi Akadémiára, gyermekkori álmuk válik valóra. Thane öröme azonban pillanatok alatt megkeseredik, mikor a saját szemével látja, milyen módszerekkel kényszeríti rá a Birodalom uralmát a galaxisra. 
Thane csatlakozik a Lázadók Szövetségéhez, lehetetlen helyzetbe hozva ezzel Cienát, akinek választania kell a Birodalom iránti hűsége, és régi barátja közt. Már csak az a kérdés, hogy miközben a barikád ellentétes oldalán harcolnak, megtalálják-e a módját, hogy megmentsék önmagukat és egymást – vagy darabokra szaggatják a galaxist…

Értékelésem:
Mielőtt elkezdtem a könyvet, már akkor is éreztem, hogy tetszeni fog, mivel az eredeti trilógia nagy kedvencem. Szerencsére nem csalódtam a megérzésemben, és valóban élveztem minden pillanatát! A legjobban az írónő egyedisége és írásmódja fogott meg.

Készítettem egy montázst Cienáról :)
Ott van például a szerelmi szál, két egészen különböző ember között. Ciena szegény családból származik, hisz az Erőben és mindennél fontosabb számára a letett eskü a Birodalom mellett. A "Láss a szememmel" mondat szerintem nagyon egyedivé tette őt. Akárhányszor csak kimondta, gyönyörűen kihangsúlyozta a különleges pillanatokat.

Thane vagyonosabb családba született, ahol szinte semmibe veszik -Cienával ellentétben-, az Erő számára csak egy "zagyvaság". A fiúnak feltett szándéka a jó ügy mellett harcolni, még ha az azt is jelenti, hogy semmibe veszi a hűséget, melyet a Birodalomnak fogadott.
Ám -mindezek ellenére- Cienát és Thanet mindörökre összeköti a repülés iránti szenvedély.

A két főszereplő akadémián töltött éveit nagyon szerettem, ugyanis érdekes volt megismerni, hogyan működött a kiképzésük. Az egymás közti versengésük is nagyon tetszett, mert mindig tiszteletben tartották a másikat, és nem akarták eltaposni egymást.

Zseniálisan lettek más szemszögből megjelentetve az eredeti trilógia eseményei. Az embernek néha olyan érzése van hogy, ha a kamera egy kicsit arrébb fordulna, vagy ránagyítana egy háttérben lévő személyre, talán megtalálnánk Cienát vagy Thanet.

A könyv borítóján fel van tüntetve, hogy kapunk egy kis előzményt az Ébredő Erőhöz. Ez a része elég rövidre sikeredett, mindössze a Jakku-i csatába kaphatunk betekintést. Én még szívesen olvastam volna ehhez a részhez kapcsolódóan.

Összességében nagyon tetszett a történet, és ezelőtt soha nem gondoltam volna, hogy két teljesen új karakterrel mennyi új dolog tárulhat fel az olvasó előtt!
                                                                                                                     
És egy montázs Thaneről :)
A két főszereplő :) 















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése